Kajabacan marjatarha

Kajabacan marja- ja viinitila viljelee perinteisiä, mutta harvinaisia marjalajikkeita, kuten punaista karviaista ja viherherukkaa, sekä mustaherukkaa.

Punainen karviainen: Ribes uva-crispa; Viherherukka: Ribes nigrum ja Mustaherukka: Ribes nigrum

Valitsimme marjoiksi perinteikkään, mutta hyvin vähän viljellyn punaisen karviaisen ja toisen suomalaisen kasvinjalostustyön hienon tuotteen, viherherukan. Viherherukka on mustaherukan muunnos, siis mustaherukka, josta puuttuu väripigmentti. Aromikas maku muistuttaa mustaherukkaa, mutta marja on makeampi. Tuttua mustaherukkaa istutimme muutaman rivin.

Karviaislajikkeista valitsimme viinin valmistukseen mainiosti sopivan Lepaan punaisen ja viherherukoista erittäin C-vitamiinipitoisen Vennyn ja Vilman.  Mustaherukoiden lajeiksi valitsimme Marskin ja Mikaelin.  Valintaperusteena oli pystykasvuisuus ja marjojen iso koko.

Jo koe-erät marjojen mehuista ja viineistä osoittivat marjavalinnat täysosumiksi.

Varsinkin punainen karviainen on osoittautunut pohjoisen oloissa oivalliseksi marjaksi. Karviaista nimitetäänkin pohjoisen viinirypäleeksi. Ja todellakin: mehun kylmäpuristaminen karviaisista luo mielikuvan mehukkaiden viinirypäleiden käsittelystä.

Terveet pensaat kasvavat marjatarhallamme luonnonmukaisesti. Suomen ainutlaatuinen luonto huoltaa pensaita ja kypsyttää marjat. Talven pakkaset ja lumipeite nujertavat mahdolliset kasvitaudit. Marjat kypsyvät pitkissä, valoisissa päivissä ja viileissä öissä herkullisiksi ja erityisen vitamiini- ja hivenainerikkaiksi.

Marjapensaiden istutus, hoito ja marjojen poiminta sujuvat kaikki käsityönä. Aikamoinen urakka meillä on joka kesä edessämme. 

Marjojen poimintaan palkkaamme kausityöntekijöitä lähialueelta: koululaisia, opiskelijoita, työikäisiä ja eläkeläisiä. Osa poimijoista on maahanmuuttajataustaisia. Meille voi tulla poimimaan muutamaksi tunniksi tai koko poiminta-ajaksi. Välillä poimimassa on ollut isovanhemmat lastenlastensa kanssa; he ovat halunneet viettää yhteisen päivän ja näyttää lapsille kokemuksellisesti millaista työ puutarhassa on. Joillekin marjanpoimintatyö on toosiii raskasta, joillekin aivan ihanaa hommaa, kun saa olla ulkona koko kesäisen päivän ja näkee työnsä tuloksen ja saa siitä vielä hyvän rahallisen korvauksen. Joku tulee tienaamaan tietyn summan bensarahaa, joku poimii ihan vain ajankulukseen ja mukavan seuran vuoksi. 

Perehdytämme poimijat nopeaan poimintatekniikkaan ja turvalliseen työskentelyyn. Pensasrivivälit leikataan ruohonleikkurilla ennen poimintojen aloittamista, joten poimimisolosuhteet ovat mukavat. Poimijoille tarjoillaan oman tilan mehua pitkin päivää, varsinkin helteisinä päivinä. Muutaman kerran poimintojen aikana järjestämme myös välipalaa. Pääsääntöisesti poimijat tuovat omat eväät lounastauolle. Poimijat noudattavat puutarha-alan työehtosopimusta, joskin päivän pituuden määrittää poimijan oma jaksaminen, marjatarhalta saa lähteä kyllä kotiin kesken päivän, jos väsyttää liikaa tai oma palkkatavoite täyttyy. Palkka maksetaan poimittujen marjakilojen mukaan ja palkka on reilu. Monet poimijat kehittyvät tosi nopeiksi muutamassa päivässä.

On ehkä vähän yllättävää, mutta karviaisten poiminta on suosittua puuhaa. Piikit eivät haittaa, sillä poimija saa meiltä käyttöönsä vahvat hansikkaat ja kiloja kertyy hyvällä vauhdilla varsinkin satoisina vuosina. 

Karviaisen, viherherukan ja mustaherukan vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat huomattavan korkeat.

Karviainen pesee ravintoarvoiltaan lähes minkä tahansa tuontihedelmän. Karviainen sisältää soluja hapettumisstressiltä suojaavaa E-vitamiinia enemmän kuin appelsiini, kiivi tai omena. Kivennäisaineista karviaisessa on runsaasti kaliumia ja kalsiumia, jotka ovat molemmat avain hyvän unen salaisuuteen.

Karviaisessa on erityisen paljon vastustuskykyä vahvistavaa antioksidantteina  toimivia karotenoideja. Niiden määrässä karviainen päihittää jopa superfoodina tunnetun lakan, pihlajanmarjan sekä tyrnin. Karotenoideja runsaasti sisältävän ruokavalion terveysvaikutukset ulottuvat myös mielenterveyteen saakka ehkäisten masennusta. 

Mustaherukkaa pidetään puutarhamarjojen C-vitamiinikuninkaana, mutta viherherukan C-vitamiinipitoisuus on vielä korkeampi kuin mustaherukan. C-vitamiini on välttämätön kasvulle, kudosten uudelleen rakentamiselle. Lisäksi se auttaa kehoa muodostamaan kollageenia. 

Mustaherukassa on myös runsaasti E- ja K-vitamiineja sekä kuituja. Mustaherukan siementen rasvahappokoostumuksen uskotaan suojaavan erilaisilta verisuonitaudeilta ja auttavan atooppisissa ihotulehduksissa.

Viherherukassa on näkökykyyn vaikuttavaa A-vitamiinia enemmän kuin mustikassa. Korkeasta orgaanisten happojen pitoisuuksista johtuen karviaisella ja viherherukalla on bakteereja tappavia, tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Marjojen on tutkitusti todettu vahvistavan immuniteettia.

Marjat ovat suomalaisessa ruokavaliossa parhaimpia polyfenolien lähteitä. Ne ovat myös erinomaisia hyödyllisen ravintokuidun lähteitä.

(fineli.fi ja satokausi.fi)